Illustraties leren lezen
In de kinder- en jeugdliteratuur vormen illustraties een belangrijk onderdeel van het boek. Ze dragen bij tot het begrip van het verhaal dat verteld wordt. Daarom is het goed om illustraties te leren lezen, net zoals je woorden leert lezen.
Dit leertraject leert je hoe illustraties worden opgebouwd, belicht enkele bouwstenen in meer detail en verduidelijkt het samenspel tussen tekst, illustratie en vormgeving. Hou je van illustraties maar heb je het lastig om onder woorden te brengen wat je ervan vindt? Dan is dit leertraject iets voor jou.
In dit online leertraject ...
- leer je hoe je kan meewerken aan de beeldopvoeding van kinderen.
- ontdek je waarop je kan letten als je méér uit illustraties wil halen.
- tonen we je hoe tekst en illustratie inhoudelijk op elkaar inspelen.
- leren we je woorden te vinden om je analyse van illustraties met anderen te delen.
- krijg je inzicht in hoe de vormgeving van een boek je leeservaring beïnvloedt.
Voor wie?
Dit traject is er voor bibliotheekmedewerkers die geregeld beeldverhalen voor kinderen en jongeren lezen en die met meer inzicht willen kijken naar illustraties en beelden. Daarnaast is het interessant voor bibliotheekmedewerkers die prentenboeken en andere geïllustreerde verhalen voorlezen aan kinderen, die aan boekpromotie doen, die leestips geven, die actief zijn in de Leesjury, of die geregeld met collega’s, leerkrachten of bibliotheekgebruikers praten over kinder- en jeugdliteratuur. En tot slot is het traject er natuurlijk ook voor alle mensen die simpelweg hun eigen leesleven willen voeden.
Voorkennis is niet nodig.
Je doorloopt dit online leertraject op eigen houtje of met een of meer collega's. Als je het traject in je eentje volgt, is het zinvol om geregeld terug te koppelen met een (paar) collega('s) om je opgedane kennis te oefenen.
Hoeveel tijd voorzie je?
Voorzie 1 tot 1,5 uur om het traject helemaal door te nemen (inclusief filmpjes bekijken en reflectievragen invullen).
Je hoeft niet alles in één keer door te nemen: je kan even pauzeren en later verder gaan. Je kan ook altijd terugkeren in het leertraject om modules te herbekijken of je antwoorden aan te passen.
In dit traject leer je als het ware een nieuwe taal. Dat onder de knie krijgen, vraagt tijd en herhaling. Geef jezelf vooral de kans om te oefenen!
Deze cursus was heel zinvol, inspirerend en verrijkend. Het is fijn om blijvend inspiratie te krijgen over boeken die zoveel aandacht besteden aan het belang van illustraties.