Een leesomgeving voor jongeren uitbouwen
Jongeren en bibliotheken: dat is niet altijd een vanzelfsprekende match. Veel bibliotheken geven aan dat jongeren hen door de vingers glippen of dat ze enkel naar de bib komen om er rond te hangen met vrienden. Daarnaast zijn er talloze doemberichten waaruit blijkt dat jongeren niet meer lezen. Met een goede leesomgeving voor jongeren kan je die twee zaken samen aanpakken en omkeren naar iets positiefs.
Wil je jongeren graag met open armen ontvangen maar weet je niet goed waar te beginnen? Dit traject helpt je om je eigen beste leesomgeving voor jongeren te bouwen. Het geeft je ideeën en praktijkvoorbeelden die je houvast bieden en richting geven.
In dit online leertraject ...
- ontdek je waar je best op let op bij het bouwen van een goede leesomgeving voor jongeren.
- vertellen we je hoe je jongeren inspraak geeft en hoe je dat haalbaar houdt voor je bib.
- leer je hoe je rekening kan houden met de ruimte in je bib én met wat jongeren willen.
- krijg je tips en tricks om je aanbod voor jongeren zichtbaar en toegankelijk te maken.
Voor wie?
Dit traject richt zich op bibliotheekmedewerkers die ruimte willen maken voor jongeren. Met veel concrete ideeën en praktijkvoorbeelden geeft het traject houvast bij het bouwen van je eigen leesomgeving. Basiskennis of bibliotheekervaring is niet nodig.
Je doorloopt dit online leertraject op eigen houtje of met een of meer collega's. Je verzamelt best een groepje collega's rond je om de ideeën uit dit traject naar jullie praktijk te vertalen.
Hoeveel tijd voorzie je?
Voorzie 1 tot 1,5 uur om het traject helemaal door te nemen (inclusief filmpjes bekijken en reflectievragen invullen).
Je hoeft niet alles in één keer door te nemen: je kan even pauzeren en later verder gaan. Je kan ook altijd terugkeren in het leertraject om modules te herbekijken of je antwoorden aan te passen.
Ik vond dit een heel interessant traject dat heel veel zaken heeft bevestigd en me nog meer inspiratie heeft gegeven om onze leesomgeving voor jongeren aan te pakken.