De doorgaande leeslijn als basis voor leesbevordering

Om de liefde voor lezen door te geven aan anderen, is het belangrijk om die 'anderen' te kennen, en dan vooral de leesontwikkeling die ze doormaken in hun leven. In dit leertraject vertellen we je meer over de doorgaande leeslijn van 0 tot 99 jaar en leer je welke leesbevorderingsinitiatieven er op elke ontwikkelingsfase aansluiten.

In dit online leertraject ...

  • leer je wat de doorgaande leeslijn is en uit welke fases ze bestaat.
  • ontdek je wat de meest typerende kenmerken in elke fase van de leeslijn zijn.
  • leer je welke factoren de leesontwikkeling in elk van die fases stimuleren (en belemmeren).
  • vertellen we je welke leesbevorderingsinitiatieven het beste aansluiten bij elk van die fases.

Voor wie?

Voor professionals die nieuw zijn in de bibliotheeksector geeft dit traject een inleiding tot de leesbevordering en de ontwikkeling van lezers. Werk je al langer in de sector? Dan krijg je in dit traject een helder en volledig overzicht van de doelgroep waarvoor je (bibliotheek) werkt: de (potentiële) lezer van 0 tot 99 jaar.

Voor dit traject heb je geen voorkennis nodig. Je doorloopt dit online leertraject op eigen houtje of met een of meer collega's.

Hoeveel tijd voorzie je?

Neem je dit traject helemaal door (inclusief filmpjes bekijken en reflectievragen invullen), voorzie dan 1,5 tot 2 uur. Je hoeft echter niet alles in één keer door te nemen: je kan even pauzeren en later verder gaan.

Begin met de introductiemodule en focus daarna op een (leeftijds)fase die je al goed kent. Later kan je telkens weer een andere (leeftijds)fase ontdekken. Stapsgewijs krijg je zo een mooi overzicht van de doorgaande leeslijn.
  
Ook nadat je het traject hebt afgerond, kan je modules herbekijken of je antwoorden aanpassen. 

Type
Online leertraject
Voor wie
Bibliotheek
Duur
Op eigen tempo
Tijdsindicatie
1,5 tot 2 uur
Prijs
Gratis

Dit zal je leren

Welkom!

Jij wil je verdiepen in de leesontwikkeling van jong tot ouder. Super! In deze module ontdek je wat in dit online leertraject aan bod komt.

Introductie tot een doorgaande leeslijn

Deze module geeft je een algemene inleiding tot de doorgaande leeslijn en alle kernbegrippen die daarbij horen – die keren later terug in het traject. Je ontdekt waarom de doorgaande leeslijn zo'n handig concept is voor bibliotheekprofessionals en krijgt inzicht in de algemene structuur van de doorgaande leeslijn die is opgebouwd uit verschillende fasen. Tot slot krijg je er een algemeen overzicht van de leesbevorderingsinitiatieven die aansluiten bij de fasen uit de doorgaande leeslijn.

De leesontwikkeling van baby’s, peuters en kleuters

De doorgaande leeslijn start met de eerste levensjaren, van baby tot kleuter. Wat ouders en anderen, zoals bibliotheekprofessionals, hun aanreiken, heeft een grote invloed op hun latere (lees)leven. 

De leesontwikkeling van kinderen

Kinderen in het lager onderwijs, doorgaans 6- tot 12-jarigen, maken een grote sprong in hun leesontwikkeling, vooral op vlak van leesvaardigheid en leesbegrip. Basisscholen die willen werken aan krachtig leesonderwijs kunnen de hulp van bibliotheken daarbij goed gebruiken. 

De leesontwikkeling van jongeren

Jongeren vormen de derde fase van de doorgaande leeslijn. Met hun leesontwikkeling kan het twee kanten uit. Vertonen de enen afhaakgedrag, zijn er anderen die zich ontwikkelen tot veellezers. Ook op vlak van het boekenaanbod zijn er bijzondere ontwikkelingen.

De leesontwikkeling van volwassenen

Ook bij volwassenen, die zich in de voorlaatste fase van de doorgaande leeslijn bevinden, is er nog sprake van leesontwikkeling. In deze module leer je waarom de indeling van die ontwikkeling naar leesmotivatie, leesvaardigheid en literaire competentie niet langer zinvol is. Interessanter is om vanuit het kernbegrip 'leesgedrag' te vertrekken.

De leesontwikkeling van ouderen

Vanzelfsprekend kan je ouderen beschouwen als volwassenen. Toch is het op basis van hun specifieke leesontwikkeling zinvol een aparte en laatste fase in de doorgaande leeslijn voor hen te onderscheiden.

En nu?

Bouw met een paar concrete tips verder op de inzichten uit dit leertraject. Verdiep je in extra leestips of volg andere leertrajecten.