Inzicht krijgen in verhalen voor kinderen en jongeren
Dit leertraject geeft je inzicht in hoe verhalen opgebouwd zijn en hoe ze verteld worden. Je leert hoe je een verhaal doorgrondt en hoe je je mening erover bondig verwoordt.
Want als je zelf accuraat kan verwoorden wat je vond van de verhalen die je gelezen hebt, is het makkelijker en fijner om je enthousiasme erover te delen. En niks werkt zo enthousiasmerend als enthousiasme!
In dit online leertraject...
- ontdek je hoe je een lang verhaal kort kan samenvatten en hoe je een oordeel kan vellen over kinder- en jeugdboeken.
- leer je de vinger te leggen op wat een verhaal echt bijzonder maakt.
- tonen we je welke woorden je kan gebruiken om te praten over een boek, behalve ‘leuk’, ‘spannend’ en ‘supergrappig’.
- zoek je uit wie jij als lezer bent!
Voor wie?
Dit traject is er voor bibliotheekmedewerkers die geregeld verhalen voor kinderen en jongeren lezen en die hun manier van lezen willen verdiepen. Daarnaast is het interessant voor bibliotheekmedewerkers die aan boekpromotie doen, die leestips geven, die actief zijn in de Leesjury, of die geregeld met collega’s, leerkrachten of bibliotheekgebruikers praten over kinder- en jeugdliteratuur. En tot slot is het traject er natuurlijk ook voor alle mensen die simpelweg hun eigen leesleven willen voeden.
Voorkennis is niet nodig.
Je doorloopt dit online leertraject op eigen houtje of met een of meer collega's. Als je het traject in je eentje volgt, is het zinvol om geregeld terug te koppelen met een (paar) collega('s) om je opgedane kennis te oefenen.
Hoeveel tijd voorzie je?
Voorzie 1 tot 1,5 uur om het traject helemaal door te nemen (inclusief filmpjes bekijken en reflectievragen invullen).
Je hoeft niet alles in één keer door te nemen: je kan even pauzeren en later verder gaan. Je kan ook altijd terugkeren in het leertraject om modules te herbekijken of je antwoorden aan te passen.
Geef jezelf vooral de kans om te oefenen in het lezen en beoordelen van verhalen voor kinderen en jongeren. De leerstof in dit traject beheers je niet van de ene dag op de andere, maar groeit het liefst met je mee.
Ik voel me nu een soort Bieblo 2.0, een versie die niet enkel op aanwezigheid en inhoud focust, maar op veel meer elementen die een boek maken tot wat het is.